Doorgaan naar hoofdcontent

GRIEKSE KOFTA (VEGA OF VLEES)




Bij ons thuis eten we graag Griekse Kofta. Een aantal jaren geleden aten we dit uit zo'n pakje, maar een schoonzusje kwam met het recept van Curry Kofta een versie zonder "pakjes en zakjes". Hier gaven we een eigen draai aan. Het is een gemakkelijk en snel te maken gerecht en staat bijna wekelijks op ons menu. In het originele recept maak je gehaktballetjes. Wij maken het met stukjes van vegetarische balletjes of rul gehakt.

Ingrediënten voor 4 personen:

¬ blik tomaten (400 gr)
¬ 1 blikje tomatenpuree
¬ 1 courgette
¬ 1 ui
¬ 1 teen knoflook
¬ 2 tl gemberpoeder
¬ 3/4 tl zout
¬ peper naar smaak
¬ 2 el kerriepoeder
¬ 2 tl ketoembar (koriander)
¬ 1 tl kaneel
¬ 1 el olie

Voor de vega versie:
¬ Een schaaltje vegetarische balletjes, in stukjes

Voor de vlees versie:
¬ 300 gr (biologisch) (runder)gehakt



Bereiding voor de vega versie:

Snijdt de ui, de knoflook, de courgette en de balletjes * in (kleine) stukjes. Verhit in een wok of braadpan de olie en bak de ui tot deze glazig ziet. Voeg balletjes, de knoflook en de courgette eraan toe. Laat dit 3 minuten doorbakken. Voeg de gember, kerrie, ketoembar, kaneel en zout toe en daarna de tomatenpuree. Laat kort meebakken en voeg de tomaten toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met wat peper. Serveer met rijst.

* Je kunt er ook voor kiezen de balletjes heel te laten en op het laatst toe te voegen en 10 minuten mee te laten pruttelen.

Bereiding voor de vlees versie:

Snijdt de ui, de knoflook en de courgette in (kleine) stukjes. Verhit in een wok of braadpan de olie en bak het gehakt rul met wat olie. Voeg de ui, de knoflook en de courgette eraan toe. Laat dit 3 minuten doorbakken. Voeg de gember, kerrie, ketoembar, kaneel en zout toe en daarna de tomatenpuree. Laat kort meebakken en voeg de tomaten toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met wat peper. Serveer met rijst.


* Voeg voor wat extra groente een paprika toe en voor een extra pittige versie een rood pepertje.



Reacties

Populaire posts van deze blog

CHAMPIGNONSOEP met een HONGAARS TINTJE (VEGAN)

Een lekker soepje nu het weer herfst is. Met brood erbij als avondeten, of gewoon lekker als  lunch. Geïnspireerd door de Hongaarse champignonssoep ging ik aan de slag. De soep  mislukte  een paar keer, omdat ik iets te scheutig was met de pikante paprikapoeder. Zelfs te pittig   voor mijn  partner die wel wat gewend. Dus wees  gewaarschuwd! Ingrediënten  voor ongeveer 2 liter soep: ¬ 500 gram kastanje champignons, in plakjes ¬ 2 uien, gesnipperd ¬ 1 rode paprika, in stukjes ¬ 1/2 prei, in ringen ¬ 2 teentjes knoflook, fijngehakt ¬ 2 el paprikapoeder ¬ ½ tl pikante paprikapoeder (pas op, de ene is pittiger dan de andere) ¬ 1 tl zout  ¬ p eper, naar smaak ¬ 40 ml olie ¬ 40 gr bloem ¬ 400 ml kokosmelk (je kunt dit ook vervangen door melk, voor de niet-vegans😊) ¬ 2 eetlepel sojasaus ¬ 3 eetlepels gehakte verse dille of 1 el gedroogd ¬ peterselie naar smaak ¬ 1 lt water Bereiding: Bak in een koekenpan de ui tot hij zacht is en bruin be

QUINOA BURGER (VEGA)

In de "week zonder vlees" mag een goed recept voor een vegetarische burger natuurlijk niet  ontbreken. Zelfs de grootste vleeseter thuis kan deze burger wel waarderen. Hij staat dan ook  regelmatig op het menu.  Ingrediënten  voor ongeveer 4 burgers: ¬ 125 gr quinoa ¬ 100 gr fetakaas ¬ 2 zongedroogde tomaten (op olie) ¬ 1 groot ei ¬ 3 el bloem ¬ 1 lente ui ¬ 1/2 tl zout ¬ peper naar smaak ¬ 1/2 tl knoflookpoeder ¬ 2 tl italiaanse kruiden Bereiding: Kook de quinoa zoals op de verpakking, in mijn geval 8 minuten, en laat afkoelen.  Verkruimel de fetakaas in stukjes en voeg toe aan de guinoa. Snijd de zongedroogde tomaten en lente ui in kleine  stukjes en voeg dit ook toe. Voeg de bloem toe en roer erdoor. Klop het ei los in een aparte schaal en roer de kruiden erdoor en  voeg toe aan het  quinoamengsel. Schep 4 hoopjes in de pan en bak per kant ongeveer 3  miuten tot ze mooi bruin kleuren. Eet op een broodje of met aa

DIY KERST SERVIES

Om een leuk kerstcadeautje te maken ging ik in de kringloop op zoek naar witte borden.  Met een zwarte marker ging ik aan de slag en toverde in een uurtje het witte bord om tot een origineel kerstcadeau.  Even afbakken in de oven en voilà..... Ook mijn meiden zijn weer enthousiast geworden. De schaaltjes staan al te wachten om versierd te worden. Benodigdheden: ¬ wit bord van porselein ¬ permanent marker Maak het bord stof en vetvrij.  Bewerk de borden met de permanentmarker. Haal foutjes weg met een wattenstaafje met water of alcohol.  Zet de oven aan op 220 graden en leg meteen het bord erin (op bakpapier) in het midden van de oven. Zet de wekker op een half uur. Laat na een half uur het bord afkoelen in de oven.